Borstverkleining – Borstreductie

Heel wat vrouwen hebben een lichamelijk en psychisch probleem met te zware en/of hangende borsten. Als U voornamelijk last heeft van verslapte borsten zonder toename van de cupmaat, kan een borstlift worden uitgevoerd. Als U nek- en schouderklachten heeft door het zware gewicht van de borsten, kan een borstverkleinende ingreep die klachten aanzienlijk verminderen of zelfs doen verdwijnen.

De plastisch chirurg zal tijdens het eerste consult vragen naar Uw medische voorgeschiedenis en de medicatie die U neemt. Bepaalde medicijnen dienen gestopt te worden vóór de ingreep. Ook wordt geadviseerd zes weken voor de ingreep te stoppen met roken om problemen met de wondgenezing te voorkomen.

De plastisch chirurg zal zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen wat de vorm en grootte van de borsten betreft. Het is echter belangrijk een borst te maken die bij de rest van het lichaam past. Daarnaast is het niet mogelijk om bij een brede borstinplanting het weefsel naar de oksel en de rug te verwijderen. Vaak wordt een liposuctie van de flanken aangeraden om hieraan tegemoet te komen.

Indien na de operatie het lichaamsgewicht aanzienlijk toeneemt, is te verwachten dat ook de borstomvang opnieuw toeneemt. Anderzijds zal bij vermagering opnieuw huidoverschot optreden, wat de borsten weer meer doet hangen. Daarom wordt ernaar gestreefd de operatie pas uit te voeren wanneer het streefgewicht is bereikt.

Tijdens het eerste consult zal dr. Peeters een 3D-beeld maken van uw borsten. Deze beelden stellen hem in staat de operatie tot in detail voor te bereiden en leidt dus tot voorspelbare resultaten.

Sinds 1/6/2016 is de wetgeving voor terugbetaling van borstreducties gewijzigd. Lang niet alle patiënten met een zware borst komen nog in aanmerking voor terugbetaling. Dr. Peeters zal op basis van een aantal metingen een dossier samenstellen dat beoordeeld wordt door de medisch adviseur van uw mutualiteit. De beslissing tot terugbetaling ligt dus niet bij uw arts, maar bij de adviserend geneesheer van uw ziekenfonds. Tijdens het eerste consult zullen 3D-beelden worden gemaakt. Deze beelden worden ter beschikking gesteld van de adviserend geneesheer en worden bewaard door uw arts.

Indien de adviserend geneesheer een goedkeuring aflevert, vergoedt uw mutualiteit de kosten van chirurgie, anesthesie en hospitalisatie. Gezien in dit geval een RIZIV nummer wordt gebruikt, kan U tevens gebruik maken van uw hospitalisatieverzekering.

De operatie wordt uitgevoerd in AZ KLINA of AZ Sint Jozef Malle, onder algemene narcose. De ingreep duurt ongeveer twee uur en wordt door dr.W.Peeters zelf uitgevoerd. Voor de start van de operatie, wordt door hem een patroon afgetekend op de huid van de borsten. Dit gebeurt in staande positie om een zo symmetrisch mogelijk resultaat te verkrijgen.

Overtollige huid en/of klier- en vetweefsel worden tijdens de ingreep zorgvuldig verwijderd, waarna opnieuw vorm gegeven wordt aan de borst. Hierbij wordt steeds een litteken gemaakt rondom de tepel, en een vertikaal litteken dat van de tepel naar de onderste borstplooi toe loopt. Het verwijderde borstklierweefsel wordt steeds opgestuurd naar de anatoom patholoog voor microscopisch onderzoek.

Indien dit nodig blijkt tijdens de ingreep, wordt ook nog een beperkt horizontaal litteken gemaakt. Zo krijgt de borst een mooiere vorm, die doorheen de jaren bewaard blijft.

De huid wordt gesloten met verteerbare (“resorbeerbare”) draadjes. Er wordt in elke borst een wonddrain achtergelaten om de eerste dag(en) het wondvocht te laten afvloeien. De drain wordt meestal in het ziekenhuis verwijderd.

Mede dankzij de operatietechniek die wordt gebruikt, is er weinig nood aan pijnstillers na de operatie. Het strakke gevoel verdwijnt reeds na enkele dagen. Meestal kan U het ziekenhuis daags na de ingreep vlot verlaten.

De de dag van ontslag krijgt U mee: een vervolgafspraak bij de dokter, een voorschrift voor thuisverpleging, voorschrift voor verbandmateriaal, en een brief voor de huisarts en uw verzekering.

Bij vragen kan U of uw thuisverpleger de dokter bereiken, en dit 24u/24u, 7d/7.

Er wordt een afspraak gemaakt 10 à 14 dagen na de operatie. Hierbij worden de wondnaden gecontroleerd, en wordt de littekenbehandeling besproken.

De eerste zes weken wordt aangeraden een sportbeha zonder beugels dag en nacht te dragen. U kunt in die periode beter niet sporten, zware voorwerpen tillen of de armen boven het hoofd brengen. Verder zijn alle bewegingen die U pijnloos kan uitvoeren toegestaan.