Mannelijke borstvorming – gynaecomastie

Borstontwikkeling bij mannen komt zeer frequent voor. In de puberteit is het vaak van voorbijgaande aard. Op latere leeftijd is chirurgie meestal de enige oplossing.

De plastisch chirurg zal tijdens het eerste consult vragen naar Uw voorgeschiedenis en de medicatie die U neemt. Bepaalde medicijnen veroorzaken gynaecomastie.

De chirurg doet een klinisch onderzoek van de borsten. Dit wordt aangevuld met een echografie van borsten en testikels. Patiënten met gynaecomastie hebben geen verhoogde kans op borstkanker, wel een licht verhoogde kans op testikelkanker.

Bepaalde medicijnen dienen gestopt te worden vóór de ingreep. Ook wordt geadviseerd zes weken voor de ingreep te stoppen met roken om problemen met de wondgenezing te voorkomen.

Borstontwikkeling bij de man is zelden symmetrisch. Bij de operatie wordt ernaar gestreefd een zo symmetrisch mogelijk eindresultaat te bekomen. Dit kan echter niet gegarandeerd worden.

Indien echografisch geen maligniteit of kwaadaardigheid wordt vastgesteld, zal een klein deel van de borstklier achter de tepel niet verwijderd worden, om een ingetrokken tepel te vermijden. De contouren van de borstkas worden veelal op het eind van de ingreep met liposuctie bijgewerkt, om onregelmatigheden weg te werken.

Het beste eindresultaat wordt verkregen indien de patiënt na de operatie niet te veel in gewicht bijkomt of afvalt.

Uw ziektefonds vergoedt een groot deel van de kosten van chirurgie, anesthesie en hospitalisatie.

De operatie wordt uitgevoerd in AZ KLINA te Brasschaat en in AZ St-Jozef Malle onder algemene narcose. De ingreep duurt ongeveer twee uur en wordt door dr.W.Peeters zelf uitgevoerd. Voor de start van de operatie, wordt door hem een patroon afgetekend op de huid van de borsten. Dit gebeurt in staande positie om een zo symmetrisch mogelijk resultaat te verkrijgen.

Overtollige huid en/of klier- en vetweefsel worden tijdens de ingreep zorgvuldig verwijderd. De littekens die hierbij ontstaan verschillen van patiënt tot patiënt. De chirurg zal dit met U bespreken. De huid wordt gesloten met verteerbare (“resorbeerbare”) draadjes. Er wordt in elke borst een wonddrain achtergelaten om de eerste dagen het wondvocht te laten afvloeien. De drain wordt ’s avonds voor uw vertrek uit het ziekenhuis of de volgende ochtend door de thuisverpleegkundige verwijderd indien het debiet per 24 uur kleiner is dan 30cc.

Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd naar de anatoom patholoog voor microscopisch onderzoek.

Mede dankzij de operatietechniek die wordt gebruikt, is er weinig nood aan pijnstillers na de operatie. De zones waar liposuctie plaatsvond, kunnen gekneusd aanvoelen. Meestal kan U het ziekenhuis de dag zelf nog verlaten.

Er wordt een afspraak gemaakt 10 à 14 dagen na de operatie. Hierbij worden de wondnaden gecontroleerd, en wordt de littekenbehandeling besproken.

De eerste zes weken wordt aangeraden een borstband of drukpak dag en nacht te dragen. U kunt in die periode beter niet sporten, zware voorwerpen tillen of de armen boven het hoofd brengen. Verder zijn alle bewegingen die U pijnloos kan uitvoeren toegestaan.